Langzame stofwisseling versnellen om af te vallen (5 tips)

Langzame stofwisseling versnellen om af te vallen (5 tips)

Een langzame ofwel trage stofwisseling is erg ongunstig als je wilt afvallen. De stofwisseling zorgt er namelijk voor dat de calorieën en voedingsstoffen die je binnenkrijgt (o.a. koolhydraten, eiwitten & vetten) worden omgezet in bruikbare stoffen voor je lichaam (energie & warmte). Tijdens het stofwisselingsproces worden calorieën verbrand, en dat kan erg gunstig zijn voor afvallen.

Trage stofwisseling versnellen & afvallen

Hoe sneller je stofwisseling,des te meer calorieën je lichaam verbrandt. Als je een snelle stofwisseling hebt, dan verbrandt je stofwisseling veel calorieën; heb je echter een trage stofwisseling, dan worden er veel minder calorieën verbrand. Het is dus belangrijk om een langzame stofwisseling te versnellen om optimaal af te vallen. In dit artikel lees je 5 tips waarmee je een snelle stofwisseling krijgt en een langzame stofwisseling tegengaat…

1. Je moet voldoende eten om een trage stofwisseling te versnellen

Je stofwisseling zal zich aanpassen aan de hoeveelheid voedsel die je binnenkrijgt. Eet je erg weinig omdat je op dieet bent, dan krijg je dus vanzelf een langzame of trage stofwisseling. Op het moment dat je stofwisseling merkt dat er maar weinig calorieën binnenkomen, vertraagt je stofwisseling namelijk om met de kleine hoeveelheid calorieën zo lang mogelijk te kunnen doen.

Letten op wat je eet is uitstekend. Je mag echter nooit te weinig eten als je je stofwisseling wilt versnellen en een langzame stofwisseling wilt voorkomen. Jezelf uithongeren middels een crashdieet is funest voor een snelle stofwisseling! Volwassen vrouwen dienen niet minder dan 1600 calorieën op een dag te eten, voor mannen geldt 2000 calorieën als ondergrens. Je mag best veel eten, als je voeding maar gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd is.

2. Verspreid mini-maaltijden over de dag voor een snellere stofwisseling

Een langzame stofwisseling kan worden voorkomen door gedurende de dag regelmatig iets te eten. Op die manier geef je je stofwisseling constant iets te doen en blijft de stofwisseling dus actief aan het werk. Verdeel de maaltijden regelmatig over de dag en eet telkens kleine porties.

Er zijn diëten om je stofwisseling te versnellen die niet aan de klassieke ontbijt – lunch – diner constructie doen. Ze verspreiden 6 tot 8 kleine porties over de dag zodat je stofwisseling continu actief blijft en nooit overbelast raakt. Als je eenmaal gewend bent aan 6, 7 of 8 mini maaltijdjes, dan is dit een effectieve manier om een trage stofwisseling te versnellen.

3. Sla het ontbijt niet over als je een snelle stofwisseling wilt

Net als de rest van je lichaam moet ook de stofwisseling ’s ochtends op gang komen. Sla daarom nooit het ontbijt over, want in dat geval wordt je stofwisseling niet wakker. Zelfs als je ’s ochtends totaal geen trek hebt, is het raadzaam om iets te eten. Neem bij voorkeur iets met eiwitten of vezels om je stofwisseling een kickstart te geven.

Als je ‘s ochtends echt geen honger hebt, neem dan desnoods een minuscuul schaaltje volkoren ontbijtgranen zoals Quaker Cruesli ‘Volvezel‘ of een ‘Mini Babybel‘ kaasje. Door ‘s ochtends een gezond en stevig ontbijt te nemen met essentiële eiwitten en voedingsvezels, geef je je stofwisseling een goede start van de dag, en dat is het halve werk om een trage stofwisseling te versnellen.

4. Maak slimme voedselkeuzes om je trage stofwisseling te versnellen

Hoe lang de stofwisseling bezig is met het verbranden van voedsel is geheel afhankelijk van de soort voeding die je eet. Zo heeft de stofwisseling weinig tijd nodig om eenvoudige koolhydraten zoals suikers uit snoep, koek, witbrood en witte pasta te verbranden. Ook verzadigde vetten en transvetten zijn niet goed voor een snelle stofwisseling.

Eet je echter voornamelijk complexe koolhydraten, voedingsvezels en eiwitten, dan moet je stofwisseling een stuk harder aan de slag om alles te verteren, op te nemen en om te zetten in bruikbare nutriënten. Kies je maaltijden dus slim uit. Aan te raden zijn o.a. volkoren producten (volkoren pasta, hele rijst, volkoren brood, hele ontbijtgranen e.a.), kipfilet, vis, noten, bonen en peulvruchten. Dit soort gezonde voedingsmiddelen versnelt namelijk een langzame stofwisseling.

5. Spieren houden je stofwisseling op gang, dus doe krachttraining

Spieren houden de stofwisseling continu bezig omdat spieren continu energie nodig hebben, zelfs als je je spieren niet actief gebruikt. Logischerwijs geldt: hoe meer spieren je hebt, des te meer calorieën je spieren opeisen. Doe dus regelmatig aan krachttraining om spieren te kweken en op die manier je stofwisseling te versnellen & stimuleren.

Als je veel spieren hebt, dan wordt je stofwisseling zelfs gestimuleerd als je op de bank tv ligt te kijken. Met een gespierd lichaam zul je dus niet snel last hebben van een langzame stofwisseling. Je hoeft overigens geen bonk van een bodybuilder te worden om je trage stofwisseling te versnellen. smalle, pezig gespierde mensen hebben ook een snelle stofwisseling. Kortom: wil je je trage stofwisseling versnellen, train dan je spieren!

Tot slot

Als jij je trage stofwisseling wilt versnellen, moet je dus allereerst je spieren te trainen. Je mag niet te weinig eten, dient je calorie inname over de dag te verspreiden en dient bovendien nooit je ontbijt over te slaan. Daarnaast dien je voldoende eiwitten en voedingsvezels te eten bij iedere maaltijd voor een snelle stofwisseling.